Джерела безперебійного живлення і акумулятори

Джерела безперебійного живлення і акумулятори

Джерела безперебійного живлення і АКБ

Є два найголовніших критерія, за яким відбувається вибір безперебійного джерела живлення, якщо коротко - ДБЖ. Це енергія і час автономної роботи, коли джерело може підтримувати живлення потрібного компонента. Більш того, треба добре розібратися в тому, який тип акумуляторної батареї найкраще застосувати саме для вашої конструкції, про це ми і поговоримо в цій статті.

Для того щоб потужність при навантаженні залишалася статичною (не змінювалася), струм, який залишає гальванічний елемент під час розряду прямо пропорційний зниженню напруги батареї. Здатність віддати високу потужність за найкоротший часовий відрізок - головний критерій для вибору ДБЖ ( джерело безперебійного живлення) В разі, коли час автономної роботи знаходиться в межах 15-20 хвилин. Найчастіше, як раз стільки і потрібно, щоб без негативних наслідків завершити роботу і перевести живлення на інше джерело. Щоб оцінити цей параметр використовують показники розряду, коли потужність постійна протягом 15 хвилин. У разі звичайних батарей VRLA, використовують постійний струм, який діє протягом 10 годин, поки підсумкове напруга не досягне заданого рівня, за стандартом це близько 1,8 В на кожен елемент, при цьому температура в приміщенні повинна бути близько 20 градусів за Цельсієм . Чим нижче ця напруга, тим більшу потужність акумулятор може пожертвувати за невеликий часовий відрізок.

Ємність, технологія виготовлення, показники електрохімії та інші характеристики можуть істотно різнитися у акумуляторів, які надходять в використання для різних за потужністю і призначенням джерел безперебійного живлення. VRLA AGM - це свинцево-кислотні акумулятори, які є необслуговувані і герметичними, при цьому відносяться до клапанно-рекомбінаційному типу і мають термін придатності від трьох до п'яти років, 12 В напруга і ємність до 26 Аг, хоча показник може бути і збільшений . Ці батареї зазвичай використовують в UPS з малою потужністю, автономністю в 5-30 хвилин. Якщо потрібно забезпечити роботу джерел безперебійного живлення з більшою потужністю, які повинні мати значний час безперебійної роботи навантаження, то оптимально використовувати такий же тип акумуляторів,

Цікаво, що гелеві акумулятори недоречно застосовувати в ДБЖ, так як робота батарей в безперебійних джерелах відбувається в режимі, коли розрядження відбувається лише якщо немає електромережі, що трапляється зазвичай досить рідко. Так як гальванічні елементи цього типу коштують досить дорого, а головна їхня перевага в тому, що вони володіють високим циклом розрядів - зарядів, які не відбуваються в ДБЖ. Гроші, витрачені на настільки дорогу технологію, підуть, по суті, в нікуди. Плюс до всього, в безперебійних джерелах, які можуть похвалитися хорошою потужністю, неприйнятно використовувати акумулятори з низькими динамічними разрядно-зарядними характеристиками, а це якраз гелеві акумулятори.

Джерела безперебійного живлення

Найпоширеніший тип акумуляторів для ДБЖ це AGM-тип. Якщо систему потрібно використовувати для серйозних додатків або забезпечити високий показник автономності, то ставлять батарею іншого виконання або збільшеної ємності. Найкраще підходять лужні нікель-кадмієві або свинцево-кислотні акумулятори. Батареї на основі нікель-кадмію не мають конкурентів, коли мова йде про використання при екстремально високих або низьких температурах, так як рівень витривалості в важких умовах разюче високий.

Якщо автономний час роботи десять годин і більше, то можна розрахувати споживану потужність. Для цього множимо потужність навантаження на час, який система повинна працювати автономно і ділимо на вхідну напругу. Наприклад при потужності 150 Вт, часу безперервної роботи 10 годин і напрузі 12 В виходить, що мінімальна ємність, яка влаштує споживача - 125 Ач, але щоб не розряджати в нуль батарею кожен цикл, найкраще використовувати акумулятори з ємністю на 15-20% вище обчисленої за формулою.


01.08.2018 1673 0

Комментарии

Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст!

Тэги: джерела безперебійного живлення, дбж і акумулятори